Kek Keju Chipsmore
Bahan Base:
120gm Biskut Chipsmore yang dikisar
120gm mentega/butter cair
Bahan A:
2 biji telur
120gm gula
160ml susu segar/cair
Bahan B:
250gm cream cheese
2 1/2 sudu besar gelatin (dicairkan bersama 6 sudu besar air mendidih)
250gm whipping cream (dipukul sedikit)
1/2 sudu besar jus limau (lemon)
Cara:
Campurkan biskut n mentega cair, kacau n masukkan ke dalam loyang. Sejukkan ke dalam peti sejuk untuk base mengeras.
Masak bahan A di atas double boiler. Kacau hingga mendidih dan sebati.
Sementara tu pukul cream cheese sehingga lembut, masukkan kesemua bahan B. Pukul sehingga sebati. Kemudian masukkan bahan A yang telah double boil tadi. Kacau rata...
Tuangkan dalam base yang telah keras tadi dan sejukkan kembali ke dalam peti sejuk selama 2 - 3 jam... pas tu dah keras boleh ngap ler.....
No comments:
Post a Comment